Over Kortrijk

Kortrijk is een stad met de allure van een grootstad en de charme van een dorp. Groot genoeg om veel creatieve, ondernemende mensen te huisvesten die voor leven in de stad zorgen, maar toch niet zo groot dat mensen elkaar niet meer zouden kennen. Een stad die vroeger het imago had van een slapende provinciestadje, is intussen uitgegroeid tot een plek waar altijd iets te beleven valt.

Van de legendarische Sinksenfeesten, tot Alcatraz, Camping Kitsch, de zomermarktjes of de Rally 6 Uren van Kortrijk. Iets drinken in de zomerbars of liever gezellig shoppen in het winkelwandelgebied? Onze creatieve horecaondernemers en handelaars maken van Kortrijk een bruisende stad met voor elk wat wils.


Een stad in volle verandering. Van de Verlaagde Leieboorden tot Kortrijk Weide, iedereen ziet dat Kortrijk volop vernieuwt. Dat wil het stadsbestuur ook blijven doen. De ambitieuze plannen voor onder meer een nieuwe plezierhaven en een vernieuwd winkelwandelgebied worden volop uitgewerkt.

Kortrijk is de economische hoofdstad van de provincie en staat gekend als het Texas van Vlaanderen. Terecht. Kortrijk is het hart van de creatieve maakeconomie en is groot geworden dankzij sterke familiale ondernemingen. Bedrijven als Barco of Van De Wiele zijn voorbeelden van wereldwijde marktleiders uit Kortrijk.

Die positieve dynamiek in Kortrijk wordt ook gedreven door de twee universiteiten (KULAK en Ugent) en twee hogescholen (Howest en Vives) in onze stad. Bijna 15.000 studenten die les volgen in richtingen die vaak uniek zijn of tot de wereldtop behoren. Die onderwijsinstellingen zijn sterk verweven met onze stad en zorgen ook voor kruisbestuivingen met de bedrijfswereld zoals in Hangar K. Het is een verrijking voor onze stad dat ‘studentenstad’ nu ook deel uitmaakt van het Kortrijkse DNA.

De bevolkingsprognoses voor Kortrijk voorspelden enkele jaren geleden dat Kortrijk zou leeglopen. Wat waren die mis! Iedereen voelt dat Kortrijk de voorbije jaren the place to be geworden is. En wie hier komt wonen, wil hier niet meer weg. De mensen zijn weer trots op Kortrijk.